Homeäpple klockaLivsstilRäddad av Apple Watch: berättelser från våra läsare

Räddad av Apple Watch: berättelser från våra läsare

Jag brukar ofta kalla mina Apple-enheter för livräddare. Jag skulle missa 99 procent av mina möten utan hjälp av mina iPhone-larm, men det kanske är lite överdrivet att säga att jag skulle dö utan min HomePod. Det behövdes ingen överdrift för många av er som skrev in berättelser om när era Apple-enheter räddade dagen! Än en gång kom ni med fantastiska berättelser om när era iPhones, Apple Watches och AirTags kom till undsättning. Jag kommer att återge flera av dem här, redigerade för utrymme och tydlighet.

Precis som alla bra dramatiker vet jag värdet av stigande handling, så låt oss värma upp med några berättelser med lägre insats innan vi kommer in på liv och död. Att era Apple-enheter räddar dagen är trots allt inte bara något som händer i kriser. Det kan vara vardagsmat, som den här berättelsen från Bob illustrerar:

«Min fru och jag har AirTags i våra bilar, bagage, plånbok, handväska och nycklar. En gång ramlade min plånbok ur bakfickan på en teater och jag märkte det inte förrän jag kom hem. Jag använde Hitta min och den hittade min plånbok på teatern. Det skulle ha varit en katastrof!»

iOSApple Upptäck din iPhones dolda funktionerFå ett dagligt tips varje dag (med skärmdumpar och tydliga instruktioner) så att du kan bemästra din iPhone på bara en minut om dagen.

-Bob Z.

AirTags är ett ganska nytt tillskott i Apples enhetsfamilj, men de har gjort stor skillnad för oss som har lätt att tappa bort våra tillhörigheter. Du kanske har läst nyheter om flygbolag som hävdar att passagerares bagage har försvunnit, men där passagerarna själva har kunnat spåra upp resväskorna med hjälp av sina AirTags. Cliffs historia nedan är kanske lite mindre flashig (ingen stor flygbolagsskurk här), men hans AirTag var inte mindre användbar för honom:

«Jag lämnade in min bil på en verkstad ungefär tre kilometer från mitt hus. Det var en ganska kylig dag, men jag hade bestämt mig för att bara gå hem och få skjuts tillbaka nästa dag för att hämta bilen när den var klar.

Jag checkade in, gjorde pappersarbetet och började gå hemåt. Min iPhone och Apple Watch larmade mig ungefär två minuter senare om att jag hade glömt mina nycklar. Jag hade lämnat bilnyckeln till reparatören, men jag hade av misstag lämnat kvar min nyckelring med min husnyckel i bilen. Som tur var hade nycklarna en AirTag monterad. Jag gick tillbaka till verkstaden, hämtade dem från bilen och gick hem.

Om jag inte hade fått den där varningen skulle jag ha gått de 2,3 milen och kommit hem utan att kunna ta mig in i mitt låsta hus. Jag skulle ha varit tvungen att ringa en låssmed eller kanske vänta ett par timmar tills min fru körde hem och öppnade huset för mig. Det var ungefär 35 grader Fahrenheit. Det skulle också ha påverkat min inkomst: jag arbetar med telemedicin hemifrån och hade möten inplanerade som kanske skulle ha behövt ställas in.

Så där har du det. Apples ekosystem räddar dagen.»

-Cliff H.

Med sin uppsjö av hälso- och säkerhetsfunktioner, som falldetektering, en EKG-app och mycket mer, var det ingen överraskning för mig att de flesta av era berättelser handlade om Apple Watch. (Tack för det: med era berättelser i min arsenal kanske jag äntligen kan övertyga mina föräldrar om att Apple Watch är värt det!) Här är några av mina favoriter:

«Min fru och jag skriver trailguider i samarbete med Texas Parks and Wildlife.

För fyra år sedan arbetade vi med en guide för Franklin Mountains State Park. Det är den största stadsparken i landet och ligger i El Paso, Texas. För att sätta ihop en guide vandrar vi varje stig flera gånger, i båda riktningarna, och kombinerar sedan stigar till vandringar, vandrar sedan dessa i båda riktningarna för att se vilken som bäst belyser landskapet, geologin etc. Ja, vi vandrar mycket.

Vi vandrar ofta flera gånger på en dag. Efter en morgonvandring kände jag mig ovanligt trött och min Apple Watch Series 3 gav mig en AFib-varning (förmaksflimmer). Jag visste inte ens att min klocka gjorde detta. Jag ignorerade det första tillfället eftersom jag inte riktigt förstod vad problemet var. Det hände igen två dagar senare.

Tillbaka i Austin skickade min läkare mig till en kardiolog nästa dag. Jag genomgick en ablation en vecka senare. Wow! Apple Watch har på ett avgörande sätt bidragit till min hälsa och mitt välbefinnande.

Jag har haft en Apple Watch (nu Ultra) på min handled sedan dess. Det finns så mycket som klockan kan göra ur ett hälsoperspektiv och även hjälpa oss att utveckla våra guider.»

-Robert F.

Roberts bakgrund som utvecklare av ledguider är visserligen unik, men resten av hans historia är allt annat än det. Många av er skrev om hur ni fick potentiellt livräddande AFib-varningar från era Apple Watch-klockor:

«Jag köpte en Apple Watch till mig själv. Efter att ha använt den i flera månader började klockan meddela mig att jag hade förmaksflimmer och att jag borde uppsöka läkare så fort som möjligt om jag inte fick en diagnos. Eftersom jag hade en tid om några veckor väntade jag med att fråga min läkare. Hon gjorde genast ett EKG, kom tillbaka in i rummet och sa att hon hade ringt sjukhuset och att de väntade på mig. Efter tre dagar på sjukhuset fick jag en remiss till en kardiolog och genomgick ett ingrepp för att korrigera flimret. Jag kan ha räddats från en stroke eller hjärtinfarkt. Några månader senare visade min Apple Watch en puls över det normala, vilket krävde en ablation.

Ingen indikation på förmaksflimmer från min klocka sedan mina hjärtoperationer.»

-Anonym

«Förra året påbörjade jag en cellgiftsbehandling för klassiskt Hodgkins lymfom. Reaktionen på cellgiftsbehandlingar varierar från person till person. Jag var inne på min andra behandling när jag bestämde mig för att ta en tupplur. Min Apple Watch «väckte mig» mitt i min tupplur med en varning om att min hjärtfrekvens var hög. Jag kollade upp det och min puls var över 150 slag per minut. Jag ringde kemojouren och de föreslog att jag skulle åka till akuten omedelbart. När jag kom till akuten var min puls närmare 200 och jag hade drabbats av förmaksflimmer. Med rätt behandling kunde de stabilisera mig och få saker och ting under kontroll. Som ett resultat av denna episod ändrade de min «kemococktail» och jag hade inga ytterligare incidenter. Från och med oktober 2020 är jag nu cancerfri!»

-Fritz Jacobi

Grattis, Fritz! Vi är så glada att höra att du är cancerfri och att din Apple Watch fanns där för dig när du behövde den som mest. För många av er har era erfarenheter av dessa hälsofunktioner gjort er till hängivna Apple Watch-användare.

«Min erfarenhet började med en ryggoperation som resulterade i att jag inte tog min blodförtunnande medicin på sju dagar. Min Apple Watch berättade för mig att min hjärtfrekvens var över 120. Jag ringde 112 och fördes till sjukhuset, där de upptäckte att jag hade blodproppar i lungorna. Jag var inlagd i två dagar och fick ta sprutor.

Jag hade den första versionen av klockan så jag bestämde mig för att uppgradera till den senaste versionen som jag bär varje dag.»

-Karen B.

För vissa av våra läsare hjälpte deras Apple-klockor till att bekräfta de farhågor de hade, även när deras läkare inte var oroliga från början.

«Under den första vågen av covid-19-avstängningar gick läkarna över till Zoom. Jag hade haft en mycket svår hosta i flera veckor, så min läkare som pratade med mig på Zoom skrev ut antibiotika utan odling, kontroll av syrehalten i blodet eller lyssnade på min bröstkorg. Detta var gissningsbaserad medicin. En vän påminde mig om att min Apple Watch kunde kontrollera syrehalten i blodet. Jag testade den och fann att syrehalten var 79 procent [red. anmärkning: normala syrehalter i blodet är mellan 95-100 procent]. Jag hade en infektion som inte svarade på antibiotika. Jag berättade vad jag läst och hon sa åt mig att åka till akuten. Det räddade mitt liv, tror jag.»

-Jay F.

Många av er var imponerade av Apple Watchs säkerhetsfunktioner redan innan ni behövde dem i en verklig kris.

«Jag var hundvakt åt min dotters labrador när de var på smekmånad. Under en promenad drog han och jag släpades på marken. Min Apple Watch frågade mig om jag behövde hjälp! Efter att ha undersökt mig själv insåg jag att jag mådde bra och valde NEJ. En minut senare frågade den om jag var säker och jag valde ja. Det fick mig att känna mig så skyddad och säker.»

-Beverly K.

Det är bra att veta att din enhet finns där för dig, även om du inte behöver dess hjälp omedelbart. Men det kan vara direkt livräddande när du väl behöver den.

«Jag hade suttit i trädgården och sett mina hundar leka och njutit av den fina dagen. När det var dags att gå in gick jag upp ett par trappsteg till bakdörren. När jag vred på kroppen för att stormdörren skulle öppnas helt sprang mina valpar in. Jag började kliva upp mot ingången när jag kände hur mitt högra ben bröts. Jag föll omedelbart mot sidan av trappan och landade på ryggen med omedelbar smärta. Ingen skulle vara hemma på flera timmar, och vår stora trädgård är täckt av träd och buskar utan någon enkel väg för någon att se. När jag återfick andan försökte jag skrika så högt jag kunde, men det hjälpte inte.

Jag hörde min klocka ljuda och såg att den hade upptäckt ett fall, och eftersom jag inte hade svarat på deras fråga ringde den 911. Jag var inte säker på hur tillförlitligt det skulle vara och kämpade för att få upp min iPhone ur fickan, öppna den och ringa 911. Jag berättade för den som svarade vad som hade hänt. Allt gick smidigt när ambulanspersonalen kom och de fick upp mig, stönande, på en bår och in i ambulansen. Jag kommer alltid att vara tacksam för att jag hade dessa enheter den dagen. Och jag är ännu mer noga med att alltid ha en eller båda på mig.»

-L.H.

Efter att ha läst alla dessa hemska berättelser är jag så glad att alla som bidrog är här för att berätta dem! Förra året introducerade Apple många nya hälso- och säkerhetsfunktioner för iPhone och Apple Watch, bland annat krockdetektering och SOS via satellit. I framtiden kommer vi sannolikt bara att få höra fler berättelser om dessa tekniska räddningsaktioner. Vilken bra ursäkt för att aldrig skiljas från dina enheter!