HomeiPhoneNy iPhone SE-recension: En ode till den minsta iPhone

Ny iPhone SE-recension: En ode till den minsta iPhone

Långt tillbaka 1992 chockade DC Comics världen genom att döda den ikoniska superhjälten Superman i en allomfattande kamp mot superskurken Doomsday. Medan människor sörjde förlusten av Man of Steel, återvände han senare, reinkarnerad, ännu mäktigare än någonsin. Denna berättelse kom till mig tidigare i år i april, när Apple förklarade döden den ursprungliga 4-tums iPhone SE och meddelade sin återfödelse i en form med en betydligt större skärmstorlek än tidigare. Medan många glädde sig över 2020-versionen av andra generationens iPhone SE, var det en slags dommedag för fans som föredrar små Apple-smartphones.

Apple visar att den nya iPhone SE 2020 har en kompakt design, och det gör det jämfört med resten av sortimentet. Specialutgåvan iPhone har telefonens kropp från tre år tidigare – iPhone 8 – och interna komponenter i förra årets iPhone 11 med A13 Bionic-chip. Medan den fortfarande är relativt liten har den nya iPhone SE avvikit från den ursprungliga 2016-designen och växte diagonalt i skärmstorlek med 0,7 tum, vilket inte är något att nysa på!

Jag kommer aldrig att glömma när teknikjätten tillkännagav den ursprungliga iPhone SE 2016. Jag var upphetsad när rykten om en mini-Apple-smartphone visade sig vara sant. En kraftfull ny iPhone-modell med en 4-tums skärm? Registrera mig, snälla! SE var ett välkommet tillskott till Apples sortiment. Flaggskeppsmodellerna vid den tiden var 4,7-tums iPhone 6s och 5,5-tums 6s Plus. Som ägare av en iPhone 5, som hade en 4-tums skärm, hittade jag äntligen min uppgraderingsväg framåt med den ursprungliga iPhone SE, som hade de interna komponenterna i de större iPhone 6s klämda in i en mindre form.

Teknikjätten tillkännagav andra generationens iPhone SE via ett pressmeddelande på sin webbplats i april och gav ett efterlängtat svar till de av oss som hängde på rykten om en efterträdare. I tillkännagivandet slog Apples marknadschef Phil Schiller spiken på huvudet när han sa att den ursprungliga iPhone SE var en hit på grund av dess ”unika kombination av liten storlek, avancerad prestanda och överkomligt pris.”

Det ironiska är att den 4-tums formfaktorn är det som gjorde den perfekt för enhandsanvändning. Efter fyra års håll på min ursprungliga iPhone SE hoppade jag på chansen att uppgradera när Apple meddelade sin efterträdare. Men till min besvikelse är den bredare och tyngre iterationen 2020 svårare att navigera med en hand, även om den förbättras på alla andra sätt. Jag har föredragit att använda min telefon med en hand ända sedan jag tappade synen 2013. Medan ökningen i storlek med 0,34 tum i bredden verkar nominell, navigerar jag med VoiceOver, en skärmläsare inbyggd i iOS för blinda och de med låg är nu svårare att utföra. Jag befinner mig i att vugga min nya telefon i vänster hand för stöd samtidigt som jag håller den i min högra hand när jag sveper med tummen. Det är också för stort för att bekvämt bära hölstrat på ett bälte.

Jag är en kille som gillar små tekniska prylar – jag äger en 11-tums MacBook Air, den nya iPhone SE och en iPad Mini, och min första MP3-spelare var en iPod Mini. Men faktum är att tyvärr kommer den 4-tums formfaktorn inte att göra comeback.

Medan det är svårt att acceptera för oss som har hållit andan (och på våra äldre enheter) för en ny SE med originalets design, är det mycket osannolikt att teknikjätten kommer att återgå till en nu åttaårig design. Apple tenderar att gå framåt och inte se tillbaka, så du går antingen med på resan eller hänger på en föråldrad enhet. Den nya iPhone SE är det bästa alternativet för fans av små smartphones. Medan den kompakta designen är större än sin föregångare, är den betydligt mer kompakt än det näst minsta alternativet på 5,8-tums iPhone 11 Pro.

I ett havsvadd med phablets (iPhone 11 Pro Max har en gigantisk 6,5-tumsskärm) har den lilla telefonen från förflutna lagt ut på bete. För den svåra minoriteten som älskar mindre skärmar är det enda valet 2020-versionen av iPhone SE.