HomeiPhoneLivsstiliView: iPhone i naturen

iView: iPhone i naturen

Min fru och jag är lyckligt lottade som äger och delar 33 tunnland skog i Iowa med fåglar, träd, växter, gräs, insekter, fiskar, reptiler, små däggdjur och hjortar. Att stirra på sin iPhone när man promenerar i skogen är visserligen ingen bra stil. Ändå har världar öppnat sig tack vare appar som låter mig namnge träd, identifiera fåglar, diagnostisera växternas hälsa och plotta våra nyskapade stigar.

Min svägerska i Kalifornien, som är fågelskådare, kom på besök i våras. Tidigt på morgonen gick vi ut på vårt trädäck och hörde fågelkvitter. Carolyn tog fram sin iPhone, öppnade en app som heter Merlin (gratis) och började spela in. På lite mer än en minut dök små foton med namn upp på hennes skärm – kardinal, törnskata och grå kattfågel för att nämna några. Jag bestämde mig för att bekanta mig med den grå kattfågeln och tryckte på dess namn, lyssnade på exempel på kvittrande, tittade på en större bild och läste en beskrivning. För fler bra apprekommendationer, se till att anmäla dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev Dagens tips.

Senare installerade jag Merlin på min iPhone och laddade ner en regionalbaserad del av databasen. Nedladdningen gjorde det möjligt för mig att identifiera fåglar på fastigheten utan mobiltäckning. Merlin kan också identifiera fåglar från foton, men ljudidentifiering är enklare. På en vecka spelade Carolyn in 51 olika fåglar på vår tomt.

iOSApple Upptäck din iPhones dolda funktionerFå ett dagligt tips varje dag (med skärmdumpar och tydliga instruktioner) så att du kan bemästra din iPhone på bara en minut om dagen.

För att identifiera de många olika arterna i vår skog har jag prenumererat på Picture This för 30 dollar per år. Utvecklaren hävdar att Picture This kan identifiera mer än en miljon arter av växter, blommor, örter, buskar och träd med 98 procents noggrannhet. Även om appen är imponerande, använde jag den flera gånger för att identifiera ett träd från barken och sedan från bladen och fick olika resultat.

Appen fungerar genom att man tar eller laddar upp ett foto av växten eller trädet. Med en Wi-Fi- eller mobilanslutning kommer namnet och underbart detaljerade beskrivningar upp på några sekunder. Appen kan till och med diagnostisera växtens hälsa, ge förslag på hur man kan ta hand om den och varna om växten är giftig. Jag sparar resultaten i «min trädgård» för framtida referens och vägledning.

Jag önskar att Picture This tillät mig att ladda ner en platsbaserad databas. Offline sparar programmet växtens ögonblicksbild för senare bearbetning. När jag vill ha resultat direkt använder jag den kostnadsfria naturappen Seek. Även om Seek inte alls är lika finslipat, detaljerat eller exakt som Picture This kan jag identifiera växten eller insekten på några sekunder när jag är offline.

Jag har haft mycket roligt med att skapa stigar på våra 33 hektar som korsar en bäck och skogen. Det jag saknade var ett sätt att kartlägga dem. Jag upptäckte onX Offroad och valde en prenumeration (35 USD/år).

Programmet använder GPS och en stor kartdatabas för offlinebearbetning. Appen visar var jag befinner mig på en karta som kan visas i satellit-, topografi- eller hybridläge i två eller tre dimensioner. Kartan visar automatiskt gränserna för vår mark, den intilliggande marken och namnen på de olika ägarna.

I början av stigen trycker jag på Record Track och börjar gå. Appen ritar en linje på kartan medan jag går och ger mig liveavläsningar av körsträcka, tid, riktning, väder och topografi. Jag kan markera leden med foton i realtid eller lagrade foton, ikoner och områdesformer som innehåller arealnummer. När jag är klar har jag skapat en karta över min led med användbar statistik och markörer.

Appen innehåller också en databas med tusentals amerikanska offroad-campingplatser, trailheads och båtplatser med leder som lämpar sig för vandring, ATV, dirt bikes och snöskotrar. onX erbjuder också appar för jakt och vildmark.

Dessa naturappar för iPhone berikar sevärdheterna och ljuden från våra skogspromenader.

Bildkredit överst: 4 PM production / Shutterstock.com