HomeAppsHur du klarar av, organiserar och strömlinjeformar din iPhone

Hur du klarar av, organiserar och strömlinjeformar din iPhone

Decluttering mina fysiska omgivningar förändrade mitt liv. Att bli av med de saker jag inte behövde eller som fick mig ner gav mig utrymme att andas och känna mig lugnare. Jag visste att detta skulle bli en livsstil för mig och att jag aldrig kunde gå tillbaka. När mina fysiska ägodelar var under kontroll, insåg jag att även om jag hade tagit mig tid att rensa ut min garderob och min bokhylla, hade jag låtit mig hänga på digitala ägodelar länge sedan de tjänade ett syfte. Och precis som med fysisk röran, minska stressen avlägsna den digitala röran och gav mig sinnesfrid. Så även om du har använt KonMari-metoden i din garderob och minskat dina böcker och filer, har du inte gjort det om du inte har tappat din telefon och dator. Det är där jag kommer in.

Med i stort sett obegränsat digitalt utrymme tillgängligt kan det tyckas dumt att övervaka hur mycket du använder på dina enheter. Men problemet är inte begränsat utrymme – det är den begränsade mentalbandbredden vi måste hålla reda på. Hängande på saker, vare sig fysiska eller digitala, tar upp lite av ditt minne och medvetenhet, och beroende på exakt vad det är, kan det orsaka mer stress än du inser. Följande är bara några sätt du kan börja organisera allt från dina textmeddelanden och e-postmeddelanden till dina foton och anteckningar för att hjälpa dig skapa en mer Zen digital miljö.

Rensa gamla digitala anteckningar

En gång skapade jag ett mycket djupgående mappsystem på min bärbara dator som involverade många nivåer av undermappar. Systemet var väldigt logiskt, och jag kunde vanligtvis hitta det jag letade efter. Det fungerade passabel i några år, tills jag slutade på plats och flyttade hela mappsystemet till en extern hårddisk. Jag tittade inte på hårddisken igen i flera år. Vad var det? Användbara dokument kallade saker som «24 saker att göra före 24 års ålder» eller «tisdagslista» eller «Potentiella jobb för att få september 2012.»

Dessa anteckningar var användbara för mig vid den tiden som en hjärnappsamling där jag bara skulle skriva ner ett gäng idéer för att bättre kunna sortera dem i mitt sinne. Innan alla digitala åldrar brukade människor brainstorma sina idéer på riktigt papper. Och sedan skulle de krama upp papperet och kasta det i papperskorgen när de var klara. Men idag tenderar vi att CTRL + S varje enskild fil som vi skapar för att vi skulle behöva det senare, och därmed odödliggöra vår digitala röran.

Idag skriver jag ständigt digitala anteckningar, men jag håller bara några få åt gången. Istället för att hålla flera att göra-listor, har jag en som jag fortsätter att lägga till och kontrollera objekt när jag slutför dem. Jag försöker ta hand om alla andra anteckningar jag skapar ASAP så jag kan ta bort hela saken och gå vidare. Jag hänger bara på arbetsrelaterade dokument tills det projektet är över. Och allt som laddas upp online till en blogg eller delat arbetsyta behöver inte en andra kopia på min hårddisk.

Behåll bara dina allra bästa foton

De flesta av oss har bokstavligen hundratals om inte tusentals bilder på våra iPhones och datorer. Att para ihop dina bilder gör det så mycket lättare att njuta av din fotosamling. För att göra detta, först fatta ett beslut om var du ska lagra dina foton och förvara dem där. Kommer du att hålla dem på din dators hårddisk eller online i något liknande Google Photos? Lagras de flesta av dina bilder i telefonens Foton-app eller på Instagram? Du behöver bara lagra en kopia av ett visst foto. (Förvara den ursprungliga versionen av de foton du bryr dig mest om så att du har den högsta upplösningen om du någonsin vill skriva ut och rama in dem.)

Därefter kan du bli av med duplicerade bilder, suddiga bilder eller gruppfoton där någons ögon är stängda. Dessa kommer att vara lätta att ta bort och ger dig en känsla av fart. Nu sitter du kvar med alla ganska bra foton, men du behöver bara en från varje uppsättning. Jag har funnit att när jag tagit bilderna nyligen kan jag inte bestämma vilket foto som är det bästa. I det ena är belysningen bättre, men jag föredrar mitt leende i det andra. När detta händer måste jag bara ge upp och komma tillbaka senare. Det är fantastiskt hur du tittar på ett foto med färska ögon ger dig ett sådant bättre perspektiv.

Att sortera igenom semesterfoton är ett annat djur helt. Du kanske har ett gäng bilder av byggnader du såg, fontäner, sjöar och stränder. Jag hatar att bryta det åt dig, men det finns redan hundratals foton av det exakta landmärket, och dussintals av dem är mycket bättre än ditt. Om du verkligen vill att ett foto ska komma ihåg hur vacker Lake Tahoe var, kan du hitta ett på Google taget av en professionell landskapsfotograf och titta på det när du vill minnas. Du behöver inte din egen fotosamling för att bevisa att du var där. Håll istället foton från människor. Den selfie du och din partner tog framför stranden eller med den galna taxichaufförens fotobombning kommer du förmodligen att få fram mycket fonderminnen än ett foto av själva platsen. Människorna är det som gör ett foto sällsynt eller speciellt, inte platsen.

Förvisa oönskade e-postmeddelanden

Det finns enkla sätt att radera e-post, så var inte rädd! Du har troligtvis prenumererat på massor av adresslistor som du inte längre bryr dig om. På din iPhone kan du gå till din inkorg i appen Mail och knacka på alternativet Avsluta prenumerera högst upp i ett meddelande från en massmeddelandelista.

E-post är en annan av de platser där vi tenderar att organisera undermappar i undermappar, ofta kallade etiketter. Jag brukade ha en etikett som heter «Shopping», där jag lagrade alla mina automatiserade e-postmeddelanden från olika butiker (det finns så många pinsamma aspekter av den meningen, men det var år sedan). Om du är i den båten nu, ta bort etiketten och ta bort allt i den.

Undvik att ladda ner för många appar

Ladda ner en app som du fortfarande inte har öppnat? Avinstallera det. Upptäcker du att du bara slösar bort tid med att använda en viss app och det inte ger något konstruktivt i ditt liv? Avinstallera det. Har du redan en annan app som har samma funktion? Du behöver inte mer än en.

Jag gillar att bara ha två skärmar med appar på min telefon. På startsidan har jag de appar jag använder dagligen, som Mail-appen, Spotify, Meddelanden och Google Keep. Dra till den andra skärmen så hittar jag mitt fotogalleri, några appar för sociala medier och en app för språkinlärning. Jag lägger inte avsiktligt några «distraherande» appar (Facebook, Instagram, etc.) på min startsida, eftersom jag inte vill hitta mig själv som öppnar dem som standard eller för att jag såg en meddelande bubbla.

Alla mina andra slumpmässiga appar används inte ens nära varje dag, så de behöver inte ta plats på min hemskärm. Jag kan fortfarande komma åt dem i mappen där jag behåller dem när jag behöver dem.

Radera gamla textmeddelanden

Jag ogillar att se texter som inte längre tjänar mig. När jag får en text med en bekräftelseskod eller automatisk varning (till exempel när jag återställer ett lösenord eller öppnar ett nytt konto) raderar jag snabbt textkonversationen när jag är klar. Om någon slumpmässigt textar mig med fel nummer raderar jag det. Jag raderar också grupptextsamtal om det inte är en grupp människor som pratar med mig regelbundet. Att ha färre texter gör det lättare att hitta de konversationer som faktiskt betyder för mig, med människor och grupper jag planerar att prata med igen i framtiden.

Bestäm vilka sociala mediekonton du vill följa

Du har använt sociala medier länge och har antagligen många år av människor du har följt på Instagram, Facebook, YouTube och alla andra. Du bryr dig förmodligen inte om mycket av samma saker som du brydde dig om för fem år sedan, så varför följer du fortfarande så många av dessa konton?

Det är okej att följa upp personer som inte längre intresserar dig, oavsett om det döljer människor från ditt Facebook News Feed, omvänner dem helt eller avslutar abonnemang på YouTube-kanaler. Om du känner dig illa om dig själv när du tittar på ett visst konto, gör din självkänsla en stor tjänst och följ det. Rensa ditt Instagram-flöde från de tråkiga fotona som du snabbt bläddrar igenom så att allt du ser är bättre.

Njut av ditt nyfundna hjärnutrymme

Att rensa bort den digitala röran kan ge dig en överraskande mängd lugn. När du tittar tillbaka på de saker du har valt att behålla, kommer du att upptäcka att du bara har lagrat glädje och lycka. Vilka underbara saker att hänga på!

Kredit för högsta bild: Diedov Denys / Shutterstock.com